In 2017 opende het vernieuwde Damiaanmuseum de deuren. Mastiek ontwikkelde een educatief aanbod voor het net geopende museum. Van een gespecialiseerde rondleiding, educatief traject tot een lesmap en bordspel. Samen met het museum vertaalden we het verhaal van pater Damiaan naar kinderen van het lager en middelbaar onderwijs. ​​​​​​​
Damiaanmuseum
Pater Damiaanstraat 37
3120 Tremelo

Educatief aanbod
Mastiek creëerde een breed educatief aanbod. Via ludieke en leerrijke workshops in het Damiaanmuseum en een digitale lesmap ter voorbereiding en verwerking in de klas maken de leerlingen op verrassende en interactieve wijze kennis met de figuur van Damiaan.
Ze leren hoe hij eigentijdse waarden als openheid, dialoog, gastvrijheid, respect, empathie en solidariteit belichaamde. Ze ontdekken ook hoe ze vandaag in zijn voetsporen kunnen treden. Vertrekkend van de actuele eindtermen, leerplannen en leerdoelen staat het denken (kennis, inzicht en reflectie), het doen en beleven (vaardigheden) centraal, met oog voor de diversiteit van de klasgroep. 

De eerste graad secundair onderwijs wordt door gidsen van het museum door het museum meegenomen. Mastiek ontwikkelde de rondleiding en een gidsenopleiding. 
Muziekvideo
Voor de gegidste rondleiding voor de 1e graad lager onderwijs maakten we een interactieve video die de drie kernwaarden van de Hawaïaanse cultuur:  OHANA (familie en gemeenschap), MALAMA PONO (respect en zorg voor elkaar) en ALOHA (liefde), in een Caribisch jasje steekt. 


We verenigden de artistieke en technische expertise van Mastiek en Mooss om een lied  en videoclip te maken die enthousiasmeert én de inhoud meegeeft:
- De tekst is eenvoudig gehouden aangepast aan de leeftijd van de leerlingen van de 1e graad lager onderwijs. 
- Voor de aanstekelijke melodie gebruikte onze muziek-docent van Mooss typisch Hawaïaanse instrumenten: ukelele, kalinka en heel wat percussie om de gevraagde Caribische vibe te creëren. 
- Om interactiviteit te bevorderen, komen eerst de verschillende instrumenten tot hun recht, daarna komt het refrein dat aanzet om na te zingen. Dit gevolgd door een ritmische break waarin leerlingen door de gidsen aangemoedigd worden om te freestylen met bodypercussie.  
- Elk woord is gelinkt aan een gebaar of beweging zodat de kinderen het woord en de betekenis beter konden opnemen dan wanneer je het alleen talig overbrengt. 

C Lander Loeckx

C Lander Loeckx