Kunstencentrum Ten Bogaerde organiseerde samen met gemeente Koksijde een solotentoonstelling van Joëlle Dubois: Private Parts. Met gedurfde en kleurrijke schilderijen onderzoekt de jonge kunstenares de impact van sociale media en de rol van de mens in onze moderne samenleving. Joëlle Dubois deinst niet terug voor het tonen van expliciete beelden en naakt in haar werk. 

Hoe ga je met een diverse groep kinderen in gesprek over ogenschijnlijk moeilijke thema's. Welke tools geef je aan gidsen bij het geven van zo'n rondleiding? Met deze vragen ging Mastiek voor Kunstencentrum Ten Bogaerde aan de slag.
Kunstencentrum Ten Bogaerde
Ten Bogaerdelaan 10
8670 Koksijde
Rondleiding voor het lager onderwijs
Mastiek ontwierp een rondleiding voor het lager onderwijs. Deze rondleiding wordt vergezeld van een lesbundel, die leerkrachten de tools geeft voor een nabespreking in de klas. We maakten ook een opleiding op maat voor de gidsen van Kunstencentrum Ten Bogaerde.

De rondleiding vertrekt vanuit de installatie die Joëlle Dubois ter plekke ontwikkelde voor Private Parts. De gidsen baseren zich voor de route op de interesses en indrukken van de kinderen. Zo wordt het voor gids en klasgroep telkens een andere gidstour en dat maakt de rondleiding voor beiden extra boeiend.

Tijdens het ontwikkelen van de rondleiding kregen onze medewerkers de kans om in gesprek te gaan met Joëlle zelf. Door die interactie konden we de rondleiding en de lesmap inhoudelijk mooi uitdiepen. 

Voor de tentoonstelling schilderde Joëlle Dubois een mural van enkele meters lang. De personages op deze muurschildering geven de levensweg weer van geboorte tot sterven. Joëlle vertelde ons dat de poses van de personages geïnspireerd waren op personages van Rubens, Klimt, Matisse, Kuniyoshi, Rogier van der Weyden, Botticelli... De leerlingen kregen cut-outs van deze poses en zochten naar hun dubbelganger. Vanuit deze poses leren ze bij over klassieke kunstenaars en compositie. Ze werden ook uitgedaagd om hun poses toe te voegen aan de muurschildering.
Op vraag van het Kunstencentrum ontwikkelde Mastiek een gidsenopleiding op maat. We gaven de gidsen tools om thema’s als naaktheid en seksualiteit op een goede manier bespreekbaar te maken met kinderen. Daarin werden we ondersteund vanuit het netwerk van WAT WAT jeugdinformatie. Andere thema’s die aan bod komen in de rondleiding zijn: digitale geletterdheid, emoties, leven & rouwen en zelfreflectie. 

Voor de nabespreking in de klas gingen leerkrachten aan de slag met een downloadbare lesmap met een extra opdracht rond identiteit. Met deze lesmap konden zij met een beperkte tijdsinvestering van hun kant, maar toch goed onderbouwd een zelfportret maken met de kinderen.  
Publieksgroep
De rondleiding werd ontwikkeld voor schoolbezoeken van de 2e en 3e graad lager onderwijs en is dus geschikt voor leerlingen van 8 tot 12 jaar.
Kinderen hebben vaak een hele frisse blik. Waar volwassenen bepaalde thema’s soms liever uit de weg gaan, doen kinderen dat niet. Door samen met de klas in Private Parts te duiken worden ook de leerkrachten en begeleiders uitgedaagd om in interactie te gaan.   
De opdrachten zijn zo gemaakt dat we naakte lichamen als een visueel feit benaderen. Net zoals de kunstenares dat doet. We focussen op kleurgebruik, texturen, een eigen mening vormen en de eigen emoties als initiële triggers bij de opdrachten. Dit helpt kinderen om, samen met hun gids en begeleiders, de boodschap achter het werk van Joëlle Dubois te ontdekken.


Alle gebruikte beelden © Kunstencentrum Ten Bogaerde