Erfgoed heeft bij heel wat jongeren een stoffig en saai imago. Samen met provincie Limburg wist Mastiek dit vooroordeel te ontkrachten. Het provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed contacteerde ons in 2016 met de vraag om het Limburgs Erfgoed een nieuw leven in te blazen voor jongeren.
Hieruit ontstond het project ‘Jong redt Oud’. Mastiek ontwikkelde hiervoor het concept en de inspiratiegids die Provincie Limburg kon uitrollen naar hun partners in onroerend erfgoed: molenaars, heemkundige kringen, beheerders van hoeves of kastelen,...
Eindresultaat
Het eindresultaat bestaat uit vier elementen:
Ten eerste ontwikkelde Mastiek het concept van ‘Jong redt Oud’. Een kant-en-klaar concept waarbij jongeren meter of peter worden van een oude erfgoedlocatie en door hun actieve rol zorgen dat de waardevolle locaties onder de aandacht blijven. Dit concept is makkelijk te gebruiken en duurzaam.
Ten tweede maakten we een huisstijl voor de communicatie: een logo, kleuren, illustraties en een lettertype. Hierdoor krijgen alle projecten een uniforme uitstraling.
Als derde element ontwikkelde Mastiek een inspiratiegids. Deze staat boordevol ideeën en handige tips. Een voorsmaakje: “Hoe kan je jonge deelnemers aantrekken?”, “Hoe ga je met jongeren aan de slag in een erfgoedcontext?”, “Hoe maak je een activiteit op maat?” en “Wie kan je helpen om een ‘Jong redt Oud’-project op te starten?”.
Aanvullend op deze tips is er een praktisch stappenplan. Dit neemt erfgoedlocaties stap voor stap mee om een eigen project op te starten.
Tot slot begeleidde Mastiek bij de beginjaren van het project in 2016 en 2017 vijf pilootprojecten: bijvoorbeeld de ‘Molenstage op de Keijersmolen’. Kinderen van 8 tot 12 jaar maakten kennis met de werking en de erfgoedwaarde van een windmolen en werden zoals eigen aan het concept peter of meter van de molen. Ze werden ondergedompeld in de wereld van molens aan de hand van een aantal vragen: “Hoe maal ik graan?” “Wat kan ik met dat graan doen?” “Welke windmolens vind je terug in de Kinrooise omgeving?” Al doende en samen met de molenaars ontdekten ze de antwoorden. Tot slot communiceerden ze hun opgedane kennis tijdens rondleidingen aan hun families en vrienden, en ook aan het grote publiek. Via deze activiteiten groeiden ze langzaam uit tot erfgoedambassadeurs.
Tijdens het project werden verschillende lokale partners betrokken om hun expertise met de jongeren te delen. Zo werkten we samen met heemkundige kringen, vzw's en andere organisaties voor erfgoed- en natuurbehoud.
Publieksgroep
De erfgoedsite die aan de slag gaat met ‘Jong redt Oud’ kiest zelf hun publieksgroep. Via de inspiratiegids krijgen ze tips hoe ze via lokale partners kinderen en jongeren kunnen bereiken. Door samen te werken met een lagere of middelbare school, sportclubs, jeugdbewegingen of natuurverenigingen bereiken ze op de meest laagdrempelige manier kinderen en jongeren.
Werd vervolgd...
We zijn heel trots om te zien hoe het ‘Jong redt Oud’-project ook nadien nog een vervolg kreeg. De molen waar Mastiek in 2016 het pilootproject opstartte, onderhield een goed contact met enkele jongeren. In 2019 organiseerden zij zelfs een ‘molenkamp’. Gedurende een week gingen kinderen samen met de molenaar aan de slag.