In juni 2022 streek kunstenaar Otobong Nkganga neer in het Sint-Janshospitaal. Met haar baanbrekende tentoonstelling 'Underneath the Shade We Lay Grounded' wilde Nkanga de bezoeker 'genezen' van kwetsuren en 'helen' door connectie met haar kunst.

Ze ging in dialoog met werken uit de collectie van Musea Brugge. Centraal in de expo stond het concept van aarden. Volgens Nkanga moeten mensen opnieuw verbinding voelen met de grond, met onze wortels. En welke plek is daarvoor beter dan het Sint-Janshospitaal waar lichamelijke ziekenzorg en geestelijke zielenzorg al eeuwenlang samengaan? 
Mastiek werd ingeschakeld om een parcours voor gezinnen te maken doorheen deze tentoonstelling. Het museum zocht naar een manier om gezinnen echt iets te laten beleven in het museum, met de focus op geuren en gekoppeld aan een schattenzoektocht van de Schatten van Vlieg. 
Musea Brugge 
Mariastraat 38
8000 Brugge
Belevingstocht
De belevingstocht hebben we opgevat als een pelgrimstocht door het museum. Met een grondplan en een pelgrimstas gevuld met een slaapmasker, geurpotjes, een mantel, een tekenblok… doen families 6 actieve opdrachten.  Het grondplan is gedrukt op textiel en verpakt in een tube. Zo spelen we met de tactiele kunst van Otobong. 
Alle zintuigen komen aan bod, maar de hoofdrol is weggelegd voor de geurzin. Een geluidsfragment begeleidt families tot bezinning bij het geurige tapijt van Nkanga. Ze voelen de bescherming onder de vleugels van een pelgrimsmantel. De opdracht daagt families uit om herinneringen tussen de generaties te delen. Door het uitvoeren van de opdrachten maken ze op een laagdrempelige manier kennis met de thematieken van Nkanga en die van het Sint-Janshospitaal. 
Beluister hier de audio van de Belevingstocht
De tocht eindigt in de oude apotheek. Daar vinden families een schatkist, gevuld met potjes, een druppelteller, verschillende etherische oliën en etiketten. Hiermee maken ze als aandenken een geneeskrachtig geurpotje om mee naar huis te brengen. Een nieuwe herinnering aan een waardevolle familiebeleving…
Publieksgroep
De belevingstocht is gericht op families met kinderen tussen 6-11 jaar. Als partner proberen we zo veel mogelijk interactie tussen de generaties te prikkelen. Je bezoekt als gezin of familie het museum en ervaart samen de kunst en een leuk uitje.