Hoe breng je Kempens erfgoed op de radar van kinderen en jongeren? Vijf erfgoedcellen sloegen de handen in elkaar voor Erfgoeddag 2025 en riepen de hulp van Mastiek in. Hun vraag? Een speelse manier om lokaal erfgoed tot in de huiskamer te brengen. Zo ontstond ‘Pieren & Ladders’, een bordspel vol Kempense volksverhalen en uitdagingen voor jong en oud.​​​​​​​
Erfgoedcellen:
Erfgoed Noorderkempen
Stuifzand
Erfgoed Zuiderkempen
Kempens Landschap
De Merode
Een bordspel in de brievenbus

Tijdens de brainstormsessies vlogen de ideeën in het rond. Een online kamelenrace gebaseerd op de duivensport? Een Monopoly met beschermde gebouwen? Uiteindelijk viel de keuze op een klassieker: slangen en ladders, maar dan met een Kempense twist. De Kempense zandgrond was zo onvruchtbaar dat regenwormen er massaal op de vlucht sloegen. Die historische pierenverhalen kregen een nieuw leven in ‘Pieren & Ladders’.

Families spelen tegen én met elkaar. Wie kan het langst hanenkraaien? Wie wijst als eerste het oudste voorwerp in de kamer aan? De opdrachten zijn ludiek, maar brengen ook generaties samen. Van bikkelen tot ketsen en van voetbal tot wielrennen: spel en erfgoed worden moeiteloos met elkaar verweven.


Erfgoed om te spelen en te delen

Naast het bordspel zit de brochure vol weetjes en extra spelletjes. Wie kent ‘Tepke schieten’? En wist je dat ‘schommel’ het recordaantal dialectvarianten heeft? De spelletjes prikkelen nieuwsgierigheid en dagen families uit om samen op ontdekkingstocht te gaan. Bovendien nodigt de brochure hen uit om op Erfgoeddag hun deur uit te komen en lokaal erfgoed te beleven.
Voor jong én oud

‘Pieren & Ladders’ werd ontwikkeld voor families en zet in op intergenerationeel spel. De opdrachten dagen kinderen uit, maar zorgen er ook voor dat ouders en grootouders herinneringen kunnen delen. En eerlijk: wie wil zijn ouder nu niet ‘keutelsparen’ zien uitbeelden?
Met deze speelse aanpak bewees Mastiek dat erfgoed niet alleen iets is om te bewaren, maar vooral ook om mee te spelen. Game on!