Het Roger Raveel museum in Machelen aan de Leie (Zulte) wil meer families bereiken, daarom contacteerde zij Mastiek. Het museum doet er alles aan om hun collectie voor iedereen toegankelijk te maken. Ze bieden rondleidingen aan voor scholen, groepen en mensen met een mentale of fysieke beperking. Families ontbraken nog in het aanbod.  Samen gingen we op zoek naar een origineel concept. We kwamen met een familieparcours dat gezinnen tools geeft om de kunstwerken van Roger Raveel beter te interpreteren.  

De vaste collectie toont belangrijke werken van Raveel. De carrière van deze belangrijke kunstenaar begon in de jaren ‘50. De internationale kunstscène speelde zich toen vooral af in Parijs en New York. Maar Raveel verkoos om zijn woonplaats, het kleine dorp Machelen-aan-de-Leie in West-Vlaanderen, niet te verlaten. Zijn tuin is dan ook een belangrijke plaats waar hij inspiratie uit put en het karretje in de tuin keert dan ook meerdere malen terug in zijn werk. Met dit karretje, gingen we aan de slag.
Roger Raveel Museum
Gildestraat 2-8
9870 Machelen-aan-de-leie
Familieparcours
Als eindresultaat ontwikkelt Mastiek een familieparcours. Samen met het hele gezin leer je op een andere manier naar de kunst van Roger Raveel kijken. Je ontdekt meer over wie Roger Raveel was en wat zijn werk typeert. Dit doen we door korte opdrachten voor het hele gezin. 

De uitdaging in dit familieparcours is dat het museum elk jaar hun vaste opstelling verandert. Buiten enkele topstukken is er geen zekerheid welke kunstwerken er in de opstelling hangen. Mastiek ging hiermee aan de slag en ontwikkelde een kijkwijzer waarmee iedereen alle kunstwerken van Roger Raveel kan bewonderen. 

Families krijgen een rugzakje en een opdrachtenblad mee en vertrekken samen naar de collectie. In het rugzakje zitten verschillende items die ze nodig hebben om de opdrachten te doen. In elke zaal hangen pictogrammen die overeenkomen met de opdrachten op het opdrachtenblad. Families kiezen zelf welke opdrachten ze in welke zaal doen. We vonden het belangrijk om vrijheid in dit pakket toe te voegen. 

Op het einde van het bezoek kan je uit het opdrachtenblad een kubus plooien. Die kubus wordt al snel een kar. Dit is een knipoog naar een van Raveels bekendste werken "karretje om de hemel te vervoeren”. Als je goed kijkt in het karretje zie je misschien een kleine verrassing. Dit karretje is een klein souvenir dat kinderen mee naar huis kunnen nemen. Het karretje is volledig ontworpen door onze grafisch designer. Families kunnen hun versierde karretje zonder lijm in elkaar steken. Een leuk aandenken aan een inspirerende familiedag. 
Publieksgroep
Kinderen bezoeken nooit alleen een museum. Het familieparcours is dan ook ontwikkeld voor het hele gezin. 
Kinderen hebben een heel open blik met veel fantasie. Ze kijken naar kunst met een sterke mate van verwondering  die we als volwassene jammer genoeg vaak kwijt raken. Dit aanbod triggert ouders/begleiders om kunst opnieuw met deze open blik en creativiteit te ervaren en zo te verbinden met hun kinderen.De opdrachten zijn zo gemaakt dat we de interactie tussen de generaties opzoeken. Dit helpt niet alleen kinderen om het verhaal van Roger Raveel te zien achter zijn kunst. Dit product is ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun familie.