Elke drie jaar brengt Brugge Plus de Triënnale Brugge tot leven, waar hedendaagse kunst en architectuur de UNESCO-stad Brugge omtoveren. In 2024, net zoals in 2021, ondersteunt Mastiek opnieuw de educatieve werking van dit prestigieuze evenement. 
Gedurende vijf maanden pronken verschillende nieuwe installaties in de stad, gecreëerd door een groep (inter)nationale kunstenaars en architecten. Deze werken bieden een hedendaagse kijk op het thema van de Triënnale: Spaces of possibility. Dit thema verkent de toekomstige uitdagingen van Brugge en steden wereldwijd. Hoe gaan we om met zwerfruimtes en hoe kan kunst bijdragen aan het opwaarderen van ondergewaardeerde plekken? 
Brugge Plus
Lange Vesting 112
8000 Brugge
→​​​​​​​ Triënnale Brugge

Educatieve ondersteuning door Mastiek
Mastiek heeft Brugge Plus ondersteund bij het ontwikkelen van een educatief pakket voor kinderen en families, bestaande uit vier projecten:
1. Een kunsthapper 
2. Een inspiratiemap voor leerkrachten
3. Ondersteuning van de educatieve gidsen
4. Een co-creatief project voor Schatten van Vlieg


1. Kunsthapper

Herinner je je het "happertje" nog, dat fascinerende vouwspelletje uit je kindertijd? We noemden het ook wel het origami-orakel, peper-en-zoutvaatje of waarzegger. Het was dat simpele stukje papier dat je vouwde en waarmee je een vingerspel speelde. Je vroeg iemand een getal tussen 1 en 10, 'hapte' het getal door je vingers open, dicht en opzij te bewegen, koos dan een kleur en vouwde het bijhorende flapje open. De happer voorspelde zo je toekomst -van je toekomstige partner tot het aantal kinderen.

Voor de Triënnale in Brugge transformeerde Mastiek dit nostalgische kinderspel tot een kunsthapper. Families kunnen met deze vernieuwde happer op kunstverkenning gaan. Bij elk kunstwerk biedt de happer een inspirerende opdracht die de beleving verdiept. Elk gezin kiest zelf hoeveel en welke werken ze doen. En het mooie is: deze kunsthapper werkt niet alleen bij de Triënnale, maar inspireert ook bij andere culturele uitstapjes.
2. Inspiratiemap voor leerkrachten
Heel de Brugse binnenstad is gevuld met kunst. De perfecte kans om als leerkracht je klas eens uit je klaslokaal te trekken. Na een participatie-namiddag met leerkrachten ontwikkelde Mastiek samen met Brugge plus een inspiratiemap voor een klasbezoek zonder begeleiding. 
De inspiratiemap geeft leerkrachten de handvaten om samen met hun klas Triënnale Brugge te bezoeken. Door middel van 4 werkvormfiches krijgen leerkrachten de tools om samen aan kunsteducatie te doen. Ze filosoferen, uitbeelden & tekenen, beleven met zintuigen en interpreteren & verbeelden met hun klas. De inspiratiemap is uitgewerkt voor lager-, buitengewoon- en secundair onderwijs. Het is een grote puzzeldoos waarmee leerkrachten de rondleiding kunnen aanpassen aan de noden van hun klas. 
3. Ondersteuning educatieve gidsen
Voor wie liever een rondleiding krijgt, biedt Triënnale Brugge biedt ook educatieve gidsen aan. Mastiek ontwikkelde voor deze gidsen een rondleiding met bijhorende leidraad en verzorgde twee methodische opleidingssessies. Hierbij maakten de gidsen kennis met de BAMM-methodiek en leerden ze deze omzetten in de praktijk.

4. Co-creatief project Schatten van Vlieg
We willen onze projecten zo inclusief mogelijk maken. Dit doen we door verschillende publieksgroepen te betrekken en bijvoorbeeld het taalniveau zo inclusief mogelijk te maken. 
Samen met de Kameleonklas uit BuBaO Spermalie in Brugge ontwikkelden we een luisterwandeling en Schatten van Vlieg zoektocht. De podcast is een co-creatief product met vier enthousiaste, creatieve en slechtziende kinderen. Zij beslissen wat de inhoud van de luisterwandeling is. De wandeling is ontwikkeld voor kleine, grote en iets grotere kinderen die benieuwd zijn naar de kunstwerken van Triënnale Brugge vanuit een nieuw perspectief. Dit in samenwerking met Mattetart
Publieksgroep 
Triënnale Brugge ging met Mastiek in zee voor het ontwikkelen van het educatieve luik voor kinderen van 4 tot 14 jaar. De publieksgroep is verdeeld in bezoekers tijdens schooltijd en vrije tijd. We werkten zo inclusief mogelijk. Zo betrokken we ook het BuSO en BuBaO tijdens de ontwikkeling van het aanbod. 
alle gebruikte beelden © Triënnale Brugge